marți, 1 mai 2012

De ce nu sarbatoresc 1 mai

Pentru mine "1mai", ca și "9 mai", au fost zile ce marcau amintirea regimului sovietic.  Pana și 31 mai - când se sărbătorea de fapt "Ultimul sunet" (asa se numea sărbătoarea de ultima zi de scoală din an) avea o aura roșie sovietica. Crescută cu o ură vădită față de tot ce suna a sovietic, am refuzat din tot timpul sa fiu complice la acesta șarada  care încă se practica de concetățeni mei mai mult din inerție. Sau pentru ca altceva nu știau ce sa facă.

Îmi amintesc în primii ani de scoală cum ne scoteau forțat sa defilam prin fata primăriei cu baloane și flori roșii pe care le împărțeam tractoriștilor ce duhneau a vodca de la prima ora a zilei. Mai într-o parte erau așezate în rand ori niște tractoare ori niște combine de recoltat grâu, care urmau sa fie conduse de aceiași cetățeni turmentați de sărbătoare și de soarele cald de mai. Si de vodca. Gospodinele, nu de alta dar toate muncitoare la "kolhoz", erau eroinele zilei - se îmbrăcau în halate noi înflorate și își puneau baticul nou cu fir strălucitor. La sfârșit de adunare primarul trecea pe la fiecare și ii felicita, parca le mai dădea și niște bani - cadou.
Apoi același manifest îl repetam pe 9 mai. Doar ca de data asta le dădeam flori celor câțiva pensionari medaliați, veterani de război, încă vii, în timp ce un primar bolborosea ceva de războiul pentru apărarea patriei. Mai deoparte, la umbra stăteau ceilalți veterani, care "siliți de situație au fost nevoiți sa lupte de partea inamicului". Aia nu primeau medalii.
 Il țin minte pe un mos care privea spre primar, cu ochii umezi și o tristețe profunda. Nu cred ca era supărat ca nu primise medalii. Cred ca era supărat ca un neica nimeni-vorbea pentru el, justificându-i alegerea pe care el o făcuse și o considerase corecta atunci, fără măcar sa îl întrebe. De unde știe el care tabăra a fost cea corecta?
  Pe 1 mai îl sărbătoresc prin munca. Mă mulțumesc cu faptul că pot sa îmi recuperez ziua liberă dată de stat cu altă ocazie. Îmi pare rău, ca o sărbătoare care trebuia sa fie o zi speciala pentru toată lumea muncitoare, o zi în care să sărbătorești dreptul la munca, dreptul la răsplata pentru munca depusă a devenit un simbol urat și stricat de comuniști care și-au asumat pe nedrept sărbătoarea muncitorimii. Probabil din acest motiv și-au făcut americanii "Labor Day" - alta decât 9 mai. Celelalte sărbători de mai vor dispărea încet odată date uitării de tot mai multi oameni.
Sa aveți un "Mai" cat mai plăcut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu