marți, 1 mai 2012

Sa mai facem o statuie

Ieri, 30 aprilie 2012, ziarele on-line și cele off-line au vuit de marele eveniment petrecut în capitală și anume dezvelirea statuii împăratului Traian pe scările Muzeului Național de Istorie, cu pozele de rigoare. Dau și eu zoom pe o poza din articolul de pe Hotnews și ce sa văd? Un nene gol în toată splendoarea cu o lupoaica cu fular agățată de gatul împăratului. 
Statuia împăratului Traian. Sursa Hotnews

Ce se vrea a fi: împăratul Traian - cel ce a contribuit indirect la geneza poporului roman, unul din stâlpii națiunii as zice, cu lupoaica romană combinată cu sapele cu cap de lup - simbolul dacilor.

Ce este: Trei simboluri rigide, unite fără sens într-un monument lipsit complet de naturalețe. Pare făcut în grabă din trei bucăți lipite aiurea.
Unii zic ca arta nu e pentru toți. Poate nu o înțelegem noi, ăștia muritori de rand, dar privind statuia din poza alăturată și comparând cu Statuia ecvestră a lui Carol I din fata Muzeului de Arte din București, îți dai seama ca se poate mult mai bine.

Mie personal nu îmi place nici asta nici cel din Sevilla, din mai multe motive. In primul rand nu e naturală. Cum spuneam mai sus, parca e o adunătură de elemente, făcute sa stea împreună cat timp statuia sta la vedere, după aia vedem cum o aranjăm. 
Al doilea motiv - e frumos să faci un nud, dar nu un nud reprezentativ. Te aștepți să vezi un împărat roman  în toată splendoarea sa, cu mantie și zale aurii, când colo în primul rand dai cu ochii de organele sexuale ale împăratului expuse ostentativ în prim plan. Nici fata nu i se vede atât de bine.
Al treilea - cred ca era mai potrivit un erou mai "național" decât un împărat roman, dacă tot e muzeu național și nu internațional. Cum zicea un comentator pe Facebook:
"a crede în etnogeneza traianica...este ca și cum ai crede în mos crăciun...ne este rușine ca slavii au avut o contribuție considerabila la crearea poporului roman, uitam sa adaugăm toate populațiile turanice care au contribuit și ele cum au putut...ne-am latinizat limba forțat și am renunțat la alfabetul chirilic...am politizat istoria...și acum ne amăgim ca suntem descendenții lui Traian...de parca legiunile staționate în dacia ar fi fost descendenta directa din Romulus și Remus. Traian a venit sa jefuiască Dacia...și noi i-i facem statuie....mama ce popor dobitoc."
Directorul muzeului zicea ca nu va sta mult acolo. Ar fi bine sa o ascundă într-un colt cat mai ferit al muzeului. Asta dacă nu se decide Oprescu sa o pună pe soclul de la Casa Presei, care l-a găzduit cândva si pe Lenin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu