miercuri, 4 aprilie 2012

Interviu Alternosfera

Vă povesteam într-un post anterior despre concertul Alternosfera la care am fost într-un club din Iasi, concert ce făcea parte din turneul de promovare a noului album "Virgula". Zilele acestea am reușit sa obțin ceva ce de mult timp încerc: un interviu cu soliștii de la Alternosfera. Dar înainte de toate , sa va prezint unele detalii despre formație.
Alternoasfera este formata din:
Marcel Bostan voce, clape
Marin Nicoară chitară, clape
Sergiu Aladin chitară, clape
Vicosh bass
Eugen Berdea tobe

Alternosfera a fost fondata în 1998, sunt din Republica Moldova, iar primul album "Orasul 511" a fost lansat în 2005. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial: www.alternosfera.com


Ce detalii tehnice ne puteţi spune despre „Virgula”, câte piese conţine? Aţi lansat deja albumul în vânzare? Unde se poate procura?

Marcel: Vom începe cu precizarea că un album nu este o maşină sau o sculă ca să îi poţi atribui anumite caracteristici tehnice. Ceea ce contează este conceptul albumului, conţinutul său, iar partea tehnică este irelevantă. „Virgula”este al treilea LP al trupei, pe care am reuşit să îl coagulăm după 5 ani de la ultimul album “Visători cu plumb în ochi”.  Am investit mult timp şi efort în acest proiect, iar pe parcurs am revăzut unele aspecte ce ţin de creaţia şi conţinutul muzical. Pe lângă asta am investit considerabil în echipament şi scule. “Virgula”conţine 14 piese şi este un pas înainte în ceea ce ţine de realizarea noastră ca muzicieni.  Suntem siguri că va prinde bine la public dat fiind faptul că trupa şi-a păstrat toate punctele forte, iar pe de altă parte am reuşit să valorificăm alte aspecte cizelate de-a lungul timpului. Acest album face parte dintr-un concept mai complex care se numeşte “Epizodia”. Un concept care a apărut în procesul de lucru când am acumulat foarte mult material şi  fiind limitaţi fizic de numărul maxim de piese pe un CD am ajuns la formula “Epizodia” care va consta din 3 părţi, prima parte fiind “Virgula”. Însă mai multă informaţie despre ce urmează vom oferi puţin mai târziu.

Ştim că versurile Alternosfera nu sunt tocmai uşor de reţinut şi de multe ori greu de înţeles datorită structurii lirice, o să avem şansa să primim versurile tipărite în album?
Marcel: Cu siguranţă şi de această dată deţinătorii unui CD licenţiat vor avea şi o cărţulie cu toate versurile incluse, aşa cum am făcut-o de fiecare dată când am lansat un album. În acest context menţionăm că avem un artwork bine pus la punct care pe lângă versuri conţine multe imagini ce redau într-o anumita măsură starea de spirit a materialului muzical. Cât priveşte versurile nu aş putea spune că sunt foarte complicate. Pe de altă parte, câteodată suntem stupefiaţi de unii artişti români care la capitolul versuri şi subiecte abordate în piese lasă mult de dorit.

Referitor la albumul “Visători cu plumb în ochi”, citez de pe site-ul Alternosfera: “Prin acest album Alternosfera a vrut să pună punct perioadei romantismului liric în creaţia sa”, ”Virgula”încă intră în acest cadru liric sau aţi reuşit să vă detaşaţi de la acest standard care practic v-a consacrat?
Marcel: Când a fost fondată Alternosfera aveam 16 ani, vârstă la care oricine este romantic,  mereu îndrăgostit şi aventurat să descopere lucruri noi. În mod normal şi noi eram foarte lirici iar subiectul primordial era dragostea. Dar ne maturizăm, nu mai suntem puştii de 16 ani, acum avem aproape 30 şi multe piese nu ne mai reprezintă la momentul actual, aceste piese mai degrabă  descriu istoricul emoţiilor avute. Şi deşi noi le interpretăm în concerte, poate într-o altă manieră decât cea iniţială, multe din ele au primit o nouă suflare. Referitor la subiectele abordate în noul album, ele sunt mult mai largi, mai profunde. Desigur este prezent şi romantismul, şi lirica, dar nu acel romantism fraged de altă dată, am devenit mult mai practici, poate mai cinici şi mai “muşcători” în ceea ce ţine de subiecte şi modul de expunere a gândurilor.

Care public vă este mai pe plac cel din Romania sau cel din Moldova?
Marcel: Este total greşit să faci o comparaţie dintre publicul din România şi Republica Moldova. Noi ca artişti niciodată nu am separat ascultătorii de pe o parte sau alta a Prutului. Suntem în acelaşi spaţiu
cultural, vorbim aceeaşi limbă, avem scriitori şi personalităţi comune. Da, am fost separaţi mult timp de anumiţi factori geo-politici, dar până la urmă suntem acelaşi popor. Este adevarat că noi, cei din Republica Moldova suntem mult mai pătrunşi de cultura rusă, fiindcă aşa a fost să fie. Chiar dacă limba şi literatura  rusă a fost mereu prezentă în manualele şcolare, totuşi suntem un neam şi niciodată nu o să facem diferenţă dintre publicul din aceste două ţări. Altă chestie ar fi faptul că Alternosfera nu este o trupă care este prezentă la posturile radio sau într-o rotaţie activă în Romania, mai mult decât atât nici în Moldova nu suntem foarte entuziasmaţi să fim prezenţi la toate posturile radio. Nu mergem la radio să dăm piese şi nu inventăm metode de a promova intens formaţia. Deşi de fiecare dată când s-a solicitat o piesă sau un material de la noi le-am oferit cu cea mai mare plăcere. Într-un final este același public şi suntem foarte satisfăcuţi când ajungem într-o sală de concerte în Romania să găsim un public deschis şi receptiv, care cunoaşte versurile şi le cântă împreună cu noi, care ştie momentele cheie dintr-o piesă şi mai mult decât atât, care este foarte activ în ceea ce ţine de participarea la evenimentele AS. Unicul “obstacol”, să-i spunem aşa, este accentul, care nu se face atât de mult simţit în piese cât în comunicarea directă, fapt care ne face sa ne simţim puţin complexaţi. Nu utilizăm niciodată în concerte fraze înaripate de genul “Noi va iubim”sau“Sunteți cei mai tari”şi nu o vom face niciodată. Dialogul nostru cu publicul este muzică şi versul.

Concertele în pub-uri, credeţi că e mai eficient în relaţia voastră cu publicul, vă simţiţi mai bine aşa decât pe scenele mari cu un public mai numeros?
Marcel: Noi nu facem diferenţă între un concert în pub, club sau open air. De fiecare dată depunem acelaşi efort în scenă şi facem tot posibilul ca să fie o prestaţie la nivel indiferent de faptul că sunt o sută de spectatori sau câteva mii. Din 2005, în Romania Alternosfera a fost mai mult prezentă la festivaluri şi evenimente open-air decât în cluburi. Pot să spun exact că până acum raportul era de 8 evenimente open-air la 1 eveniment în club. Este important să fie un public consumator de muzică rock şi care cunoaşte creaţia formaţiei Alternosfera. Anume din acest motiv suntem destul de reticenţi faţă de concertele în afara spaţiului cultural roman, deşi au existat propuneri din Rusia sau Ukraina, dar iarăşi primordial este să avem un public care ne cunoaşte şi nu un număr cât mai mare de spectatori.

Nu v-aţi gândit la o colaborare cu o voce feminină?
Marcel: La început de cale am avut experiențe de acest gen. Totodată noi nu suntem un SRL şi nu avem o strategie de lungă durată în ceea ce ţine de activitatea sau componenţa trupei, n-avem cum să  ştim ce va fi peste un an sau doi. S-ar putea să considerăm anumite colaborări, cine ştie, nu excludem o astfel de posibilitate. Actualmente în trupă suntem doar bărbaţi, astfel ne simţim mai confortabil, prezenţa unei domnişoare necesită o atitudine mai specială, nu poţi ridica vocea sau să întreţii un dialog mai dur, pe când într-o echipă de bărbaţi nu se simte necesitatea unui rafinament în comunicare. Şi asta ne dă frâu liber şi ne face să ne simţim mai degajaţi în timpul lucrului.

Care sunt planurile pentru viitorul apropiat după finisarea turneului de lansare “Virgula”
Marcel: Eu nu cred că în timpul apropiat turneul “Virgula” se va opri. Avem planuri pentru vară-toamnă, nu punem punct… punem “Virgula”

Le multumesc mult baietilor de la Alternosfera si le spun ca asteptam cu multa nerabdare restul partilor din "Epizodia" . Pana atunci sa ne delectam cu piesele din "Virgula".




6 comentarii:

  1. interviul e decent, dar ai grija la greseli!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am un respect deosebit pentru acesti baieti! Sunt geniali, au reusit si de data asta sa ma impresioneze! Ii iubesc si abia astept albumul!! \m/

    RăspundețiȘtergere
  3. Alternosfera va iubesc mult !!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere