vineri, 4 noiembrie 2011

Being "Eco".

  Odata cu inmultirea nestingherita a reprezentantilor speciei Homo Sapiens Sapiens pe aceasta planeta, cuvantul "ecologic" devine din ce in ce mai popular si capata o greutate de sens din ce in ce mai mare.  Activistii pentru protectia naturii si a tot ce cuprinde ea si cei carora le este pasa cat de cat, au creat o adevarata miscare sau trend in acest sens: produse eco, casa eco, energia eco etc., toate pentru a reduce cat de cat poluarea si uzarea resurselor naturale. Tot odata de acest fenomen profita si alti indivizi decat cei in masura sa il utilizeze si il utilizeaza fie ca e la moda, fie ca reuseste sa acapareze atentia cuiva. 
Zilele trecute imi cautam incaltamainte de iarna. Fiind femeie, m-a apucat damblaua shopingului (doar nu o sa cumpar chiar ce o fi). Si asa intrand din magazin in magazin, mai probez o pereche de cizme, mai intreb de unde is si din ce is. 

"Sunt din piele ecologica", imi spune mandra de ea o vanzatoare. Cum sa fie din piele, ma gandesc eu , cand materialul asta e un plastic nenorocit si mai si costa o caruta de bani? Probabil numai cuvantul "ecologic" trage destul la greutatea pretului. Dupa mine ecologic e ceva ce arunc in gradina si ii ia mai putin de un an sa se descompuna, adica revine in circuitul natural. 
"Nu e piele naturala, este imitatie de piele, care e aproape ca si pielea" imi explica vanzatoarea. "Si e ecologic pentru ca nu a fost omorat un animal ca sa se faca papucul din pielea lui".
Aha! Si cu pielea vacii sacrificata la abator ce s-a intamplat? S-a aruncat? Nu mai bine faceau cizma din aia? Ca daca arunc cizma aia "ecologica" in gradina ii trebuie 100 de ani sa se descompuna si numai ecologica nu mai este. 
A devenit o strategie de marketing, asta cu ecologia. Faci o cizma din vinil care te costa 5 lei si mie mi-o vinzi sub sloganul "ecologic" cu 100 de lei. Asta ca exemplu.
Ca se fabrica undeva o piele sintetica, facuta in laborator, mult mai rezistent decat pielea naturala si care costa de cateva ori mai scump, si care probabil se recicleaza, sunt perfect deacord, dar nu pe piata din Romania, mai ales din Iasi.
Asta e..nu te lupti cu marketingul ca orcum te poseda, dar sa vezi miscare in forumul guvernamental. Se pare ca unii de prea mult plictiseala sau din lacomie de a mai stoarce cumva niste banuti de la populatie sau sa nu li se reproseze ca rod fundul pantalonilor degeaba in parlament mai vin cu cate o duma de zile mari. Proiect de lege se vrea a fi. Laszlo Borbely, un ministru nenorocit (a mediului chiar!), s-a gandit sa lanseze niste zvonuri cum ca UE urmeaza sa colecteze taxa de poluare pentru centralele de apartament. Nu stiu care e destinatia reala a cestei speculatii... dar nu cred ca tocmai ecologia nu il lasa sa doarme linistit noapte pe domnul ministru. Daca e tot atat de preocupat de ecologie, ii propun domunul parlamentar sa mearga sa mai curete zonele cu probleme ecologice din Romania. O lege in sensul asta nu s-ar gandi sa promoveze. Ori, pentru a face asa ceva trebuie sacrificati niste bani de la buget. Eventual de taiat din alocatiile ministrilor pentru intretineri si lifturi noi in parlament. Dar cum burta si confortul propriu e pe rpimul loc, ce mai conteaza ecologia...Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu