joi, 2 februarie 2012

Afaceri de partid

Anatoli Ivan'ci e primar in satul Barjovca din raionul Edinet. Toata viata lui a fost anticomunist, inspirat de bunicul sau, iar acum, in prima decada a independentei republicii, el se simtea mai pe val ca niciodata. Chiar a devenit si primar din candidat independent...ce ii drept cu doar 11 clase de scoala primara..dar daca altul mai bun si necomunist, cum era la moda, nu avea satul, era bun si el. Numai ca, primaria nu o ducea atat de bine in ultima perioada, mai ales ca s-a pricopsit cu niste datorii pentru erbicide la o firma privata. Se intocmise sa achite datoria dupa prima recolta de tutun, dar erbicidele s-au dovedit a fi atat de eficiente incat nici iarba si nici tutun nu s-a facut..vre-o doi ani la rand. Asa s-a trezit intr-o dimineata independentul Tolea cu fratii Salcie pe sub usa primariei.

 - Anatolii Ivan'ci, da ii frumos asa? intreaba unul din frati, lat cat toata usa si cu burta cat un butoi. Am uitat de datorica? Clientu'nostru nu are cu ce sa isi tina firma..materi prima trebe pentru afacere!
- Da cine e clientu vostru? intreaba independentul Tolea, speriat de Macarov'u de la coapsa celuilalt frate.
- Cum cine e? Dar la cine mai ai datorii? se uita unul la celalat si rad zgomotos. Uite ti-am adus lista cu datorii..scrii? Cantitate erbicide: x mii lei; transport cantitate erbicide: x mii lei...
- Ce transport? Ca le-am adus cu masina mea! reposta Tolea
- Asa a scris aici clientu, clientu nostru - stapanul nostru...pana vine vorba de datorii, se uita unul la altu si rad din nou si mai zgomotos. Unde am ramas? a...transport, aha..servicii recuperare: x mii lei..astia pentru noi etc etc...total x zeci mii de lei. platesti pe loc?
- Ce pe loc mai fratilor? De unde sa iau eu banii astia?
- Deci nu platim pe loc...daca nu platim pe loc, mai platim dobanda x mii lei. Daca nu platim dobanda o sa fie mai rau..mai rau de primarie..mai rau de matali. Ne intoarcem peste o luna. Dar putem sa ne intelegem...punem ceva gaj... o masina sau ce mai ai mata...intelegi? Pan atunci toate cele bune!
Ametit de toata intamplarea, primarul nostru incearca sa isi revina si sa gaseasca o cale de iesire. Secretara veni cu o idee: "De ce nu va duceti la raion? Acolo ii Dimitri Vasilivici, poate ne ajuta". Nu era o idee tocmai placuta primarului, pentru ca Dmitrii Vasilievici cu toate ca era din sat mai era si comunist de mana intai, dar deocamdata era cea mai buna solutie, asa ca independentul Tolea a plecat sa ii faca o vizita.
- Vedeti matali, la noi aici banii nu cresc ca buruienile sub gard, ii explica Dmitri Vasilievici cu voce blajina de ortodox comunist, dar fondurile se aloca mai repede membrilor de partid..intelegeti...prioritate.
- Da inteleg, spune primarul. Dar trebuie sa fie o cale, pentru ca banii pentru erbicide tot de la raion trebuiau sa vina ca subventie de la stat.
-Este cale si solutii chiar amu gasim! Un singur lucru iti trebe: carnet de partid, si dupa asta, cu ajiutoriul lui Dumnezeu le rezolvam pe toate!
Cat de mult nu voia Tolea sa isi tradeze patria, parca securitatea personala era mai presus, de aia a scos pixul, a semnat, a luat  carnetul de partid, stema partidului de atarnat pe perete si portretul lui Voronin si a plecat acasa. Ajuns acasa, a pus carnetul pe masa, stema pe perete, porterul pe pervazul de la fereastra si se gandi ca ii mai ramase sa se roage..doar ca nu stia cui: la icoana sau la portret?
Timpul a trecut  iar peste o luna iarasi au venit fratii Salcie.
- Asa afaceri mai zicem si noi, Anatolii Ivanci. Clientul multumit si noi multumiti suntem. Chiar si un prezent v-a trimis, zice unu frati si ii pune pe masa un pet de 0.5 litri cu erbicid. Hai sa traiti! Toate cele bune!



2 comentarii: