miercuri, 30 mai 2012

Mariana

Mariana e fată de la tară. Timp de 16 ani a locuit într-un sat rupt de restul lumii, undeva în nordul țării, departe de micile orașe. Mariana nu a avut o copilărie ușoară. S-a și pricopsit cu un semn de naștere pe frunte deasupra sprâncenei din dreapta, o pată mare cat două degete și închisă la culoare - sursa răutăților din partea colegilor de școală. Şi nu numai. Lucrurile s-au înrăutățit când celelalte trei surori au plecat să învețe carte prin orașele mari. Mariana a rămas singură suferind de batjocurile celor din jur.

joi, 24 mai 2012

Despre Eurovision si Cartea Calatoare

Ca tot au trecut Pasha și Mandinga în finală, diseară am să văd a doua semifinală, relaxată, fără stres, să văd cu ce vin restul țărilor. Din  prima tură mi-au plăcut grecii, Soluna și gemenii din Irlanda. Cea mai proastă mi s-a părut prestația celor din Muntenegru cu melodia "Euro Neuro" care de altfel nici nu au ajuns în finală. In rest, prezentările făcute foarte frumos, sala mare și luminată. Bravo Baku.

Pană una alta, să trecem la alte lucruri și anume la Cartea Calatoare. Este vorba de o campanie a celor de la editura All care au trimis ceva cărți spre publicul cititor cu o condiție și anume după ce citești cartea să o trimiți mai departe. Editura va urmări traseul cărții. Eu am primit cartea "Relatii exuale" de Michael Birbaek care și-a început călătoria la  Alexandra Bohan si prin urmare trebuie ca și eu s-o pasez cuiva, evident, după ce o termin de citit. Asa că cine e interesat îmi poate da un mail la sharutza@gmail.com. Primul venit primul servit.

marți, 22 mai 2012

Sa il votam pe Pasha

In seara asta va fi prima semifinala Eurovision 2012 de la Baku. Printre participanți, România și Moldova. Vedeți aici ce tari mai concurează în prima semifinala. Le ținem pumnii ambilor concurenți, votam pentru Pasha!


marți, 15 mai 2012

Un pic de ...film

www.imdb.com
Că tot a fost weekend, am hotărât sa îmi ocup timpul liber cu ceva ce fac cel mai des în timpul liber și anume ma uit la un film, două, trei...cat încap în timpul meu liber. M-am hotărât să vă împărtăși din experiența de cinematecă. Pe principiul "primul vazut - primul povestit", încep cu "God Bless America" - un film despre un cetățean prea plictisit și prea obosit de tot rahatul servit via cutia vorbitoare, de non-valorile promovate și de metodele de îndobitocire în masă. Dacă cei ce sunt ca el, se limitează în a evita tembelizorul cu totul, cetățeanul hotărăște sa facă ceva în privința asta, asa ca își găsește un aliat și începe să aplice "selecția non-naturală" printre cei care îl calcă de ceva vreme pe nervi. Filmul e comedie... neagra ,  distribuția - actorii mai puțin cunoscuți dar asta nu afectează filmul într-o măsura prea mare, un mesaj bun in spate - părerea mea e ca s-a început cam târziu promovarea acestui mesaj...o generație întreagă deja e compromisă. Filmul reflecta o mare parte din pornirile și sentimentele noastre atunci când devenim sufocați de tot rahatul mediatic din jur. Chiar m-am surprins gândindu-mă ca nu mi-ar fi pic de mila dacă s-ar produce un mic accident de felul celui prezentat în film pe platourile antenelor sau a OTV-ului, de exemplu. Ce se întâmplă mai exact, vă las pe voi să vedeți.

Al doilea film - "The Avengers". Ori din lipsă de imaginație, ori cererea de super-eroi a crescut - în fine nu înțeleg ce i-a determinat pe producători să adune gloata de mutanți și să facă o varză de film cu o poveste varză , un scenariu la fel de varză, pe unele locuri plictisitor, cu scene de umplutură și acțiuni fără justificare. Totuși, Tony Stark, adică Robert Downey Jr și-a meritat cei 21 de lei și cele 2.5 ore. Mai e și fundul lui Scarlet Johansson - aviz amatorilor!
www.imdb.com

Ultimul film e mai  liniștit, de vazut cu sora sau mama după servici(prietenii nu vor rezista - pe ei lăsații să vadă Avengers) - "Temple Grandin" -  poveste unei femei, ce suferă de autism dar care, datorită perseverentei, educației si memoriei vizuale cu care a fost înzestrată ajunge sa facă mai mult decât un om obișnuit. Filmul inspirat din viata lui Temple Grandin, este plăcut, ușor de urmărit - perfect pentru o după-amiaza de relax.

luni, 7 mai 2012

Cetățeanul nemulțumit: Miniștri la pachet

www.criterii.ro
De când a fost numit prim-ministru domnul Ponta se tot chinuie sa își numească miniștri. Doar că o parte din media romanească nu se lasă păcaliți cu guvernul "cinstit" și mai fac câte un research scurt pentru unii din miniștri nominalizați. Asa s-a descoperit ministru educației cu CV-ul eronat. Și nu numai. Doamna "Standford" Corina Dumitrescu bagă la colecția de diplome ba o diplomă la Stanford , ba o stagiune la Hoover. Până se hotăraște în privința cursului care l-a făcut sau a numelui cu care era înregistrată la respectivul curs, madama cu freza de păpădie este înlocuită cu alt fabricat marca "Ministru USL" - un anume Ioan Mang. De data asta, noul ministru nominalizat, nu se laudă cu o căruță de studii, în schimb are în CV o distincție de care se pare că e foarte mândru, dacă tot a hotărât să o treacă în CV-ul său și anume International Diploma of Honour for significant contributions to global society through OUTSTANDING ACHIEVEMENTS IN COMPUTER SCIENCE - conferita de American Biographical Institute USA
Foarte interesantă informația. Dacă e adevărat ceea ce ne comunica Evenimentul zilei înseamnă cădomnul "Mangă" e un susținător a fabricilor de diplome sau a diplomelor fabricate și un sfidător a celor care muncesc cu adevărat sa obțină o distincție. Luați-o cum vreți. Nu se știe încă câți din nominalizați cu buline negre la activ vor ocupa portofoliile de miniștri. Pană atunci cert este că o mare parte din aceștia nu sunt decât niște mincinoși, profitori, plagiatori... numai cinstiți (în sensul de onești) nu sunt, iar acest lucru îmi confirmă încă odată ca tot ce spune Ponta nu sunt decât vorbe goale aruncate fomiștilor hipnotizați cu tv-ul. Dacă acest guvern trece (ca tot se da vot-ul de încredere astăzi) , vorba lui Cepoi: "Numai Dumnezeu ne păzește de un eveniment catastrofal."
- Only God can help us now!
- I guess that means we're fucked.

marți, 1 mai 2012

Sa mai facem o statuie

Ieri, 30 aprilie 2012, ziarele on-line și cele off-line au vuit de marele eveniment petrecut în capitală și anume dezvelirea statuii împăratului Traian pe scările Muzeului Național de Istorie, cu pozele de rigoare. Dau și eu zoom pe o poza din articolul de pe Hotnews și ce sa văd? Un nene gol în toată splendoarea cu o lupoaica cu fular agățată de gatul împăratului. 
Statuia împăratului Traian. Sursa Hotnews

Ce se vrea a fi: împăratul Traian - cel ce a contribuit indirect la geneza poporului roman, unul din stâlpii națiunii as zice, cu lupoaica romană combinată cu sapele cu cap de lup - simbolul dacilor.

Ce este: Trei simboluri rigide, unite fără sens într-un monument lipsit complet de naturalețe. Pare făcut în grabă din trei bucăți lipite aiurea.
Unii zic ca arta nu e pentru toți. Poate nu o înțelegem noi, ăștia muritori de rand, dar privind statuia din poza alăturată și comparând cu Statuia ecvestră a lui Carol I din fata Muzeului de Arte din București, îți dai seama ca se poate mult mai bine.

Mie personal nu îmi place nici asta nici cel din Sevilla, din mai multe motive. In primul rand nu e naturală. Cum spuneam mai sus, parca e o adunătură de elemente, făcute sa stea împreună cat timp statuia sta la vedere, după aia vedem cum o aranjăm. 
Al doilea motiv - e frumos să faci un nud, dar nu un nud reprezentativ. Te aștepți să vezi un împărat roman  în toată splendoarea sa, cu mantie și zale aurii, când colo în primul rand dai cu ochii de organele sexuale ale împăratului expuse ostentativ în prim plan. Nici fata nu i se vede atât de bine.
Al treilea - cred ca era mai potrivit un erou mai "național" decât un împărat roman, dacă tot e muzeu național și nu internațional. Cum zicea un comentator pe Facebook:
"a crede în etnogeneza traianica...este ca și cum ai crede în mos crăciun...ne este rușine ca slavii au avut o contribuție considerabila la crearea poporului roman, uitam sa adaugăm toate populațiile turanice care au contribuit și ele cum au putut...ne-am latinizat limba forțat și am renunțat la alfabetul chirilic...am politizat istoria...și acum ne amăgim ca suntem descendenții lui Traian...de parca legiunile staționate în dacia ar fi fost descendenta directa din Romulus și Remus. Traian a venit sa jefuiască Dacia...și noi i-i facem statuie....mama ce popor dobitoc."
Directorul muzeului zicea ca nu va sta mult acolo. Ar fi bine sa o ascundă într-un colt cat mai ferit al muzeului. Asta dacă nu se decide Oprescu sa o pună pe soclul de la Casa Presei, care l-a găzduit cândva si pe Lenin.

De ce nu sarbatoresc 1 mai

Pentru mine "1mai", ca și "9 mai", au fost zile ce marcau amintirea regimului sovietic.  Pana și 31 mai - când se sărbătorea de fapt "Ultimul sunet" (asa se numea sărbătoarea de ultima zi de scoală din an) avea o aura roșie sovietica. Crescută cu o ură vădită față de tot ce suna a sovietic, am refuzat din tot timpul sa fiu complice la acesta șarada  care încă se practica de concetățeni mei mai mult din inerție. Sau pentru ca altceva nu știau ce sa facă.