joi, 26 ianuarie 2012

Dragoste versus afinitate

"There is no such thing as love. It's just affinity" - asa spunea un domn demult trecut de prima tinerete, venit prin meleagurile noastre din alta tara.
"Afinitate". Un termen mult prea general pentru a exprima cat mai fidel gradul de potrivire intre doi indivizi. Sa spui ca nu exista dragoste e ca si cum ai spune ca nu exista ura, ori, ambele cuvinte sunt termeni ce exprima diferite nivele de afectiune dintre doua persoane. Ce e mai simplu sa afirmi: "resimt un nivel inalt/negativ de afectiune pentru tine" sau "te iubesc/te urasc"? Ne-am putea raporta la acest termen ca o caracteristica definita de fiecare individ aparte,  pentru sine insusi, fiecare cu limitele lui, cu gradul lui de implicare. Sa punem atribute fixe ar fi o greseala, la fel cum a afirma ca exista sau nu exista dragoste e un nonsens. Desigur ca in cazul acesta exista riscul de a confunda sentimentele. Daca persoana pe care sustinem ca o iubim, nu ne ofera decat minimum de confort emotional... undeva la limita intre comoditate/obisnuita si sentimentul adevarat de dragoste? Unde ne situam in acest caz? Suntem suficient de puternici sa recunoastem si sa facem o schimbare? Putem cu adevarat sa evaluam situatia si sa fim corecti unul fata de celalalt, fara ca sa lasam frustrarea sa ne acapareze si sa ne macine pana la un disconfort spiritual? Pentru asta probabil avem poeziile, romanele, muzica, pictura si tot ce tine de arta si frumos pentru exprimarea pe alte cai decat verbal. La urma urmei totul se reduce la reactii chimice complexe....dar aici intram deja pe alt teritoriu.

SuperPitzi


                                                                Pisica in actiune.

luni, 23 ianuarie 2012

Unde se termina protestul si incepe opozitia?

Am zis ca nu scriu nimic despre protestele din Romania. La inceput am vrut sa scriu, cand protestatarii au iesit cu un scop si anume cel de a il sustine pe dr. Arafat. Voiam sa urmaresc directia acestui avant spontan de sustinere a unui singur punc de vedere comun. Apoi au trecut de la "Il sustinem pe Arafat" la "Jos Basescu". Ok...inca aici mai merge. Nici eu nu sunt multumita de prea multele taxe din tara asta, nici de politica ei interna si externa, de presedintele prea obosit, de premierul prost informat si de ministrii pohuisti(nepasatori). Dar in momentul in care se vedea deja limpede amprenta slinoasa a opozitiei asupra protestului am zis ca nu, nu sustin acest protest, nu ma reprezinta. Eu nu vreau ca actuala conducere sa fie inlocuita cu una deja mult prea expirata, mult prea corupta si mult prea flamanda. Aceasta obsesie de a ajunge la putere, de fapt nu e nici macar asta... singurul motiv sau singurul scop a asa numitei opozitie este sa il vada pe Basescu plecat de la presedintie. Aceasta lupta a devenit personala intre PSD si Basescu. De ce zic asta? Daca opozitia tinde sa vina la putere inseamna ca au un plan de guvernare mai bun, solutii mai bune de a conduce tara, programe concrete de a ajuta pensionarii si cei cu situatii speciale (sunt socialisti la urma urmei) , solutii de crestere economica sau macar stabilizare, ori, eu nu am citit/ auzit nimic din astea, nu am vazut macar un plan..o lista cu niste pasi care ar duce cumva la o ameliorare a situatiei. Oare atat de naivi sa fie oamenii acestei tari, incat sa nu ceara ceva concret de la opozite ci sa se multumeasca doar cu acuzele aduse guvernarii sau ce se debiteaza pe la televizor? In afara de atacuri la persoana, au mai adus ceva? Ok, pleaca Basescu, pleaca Boc. Voi cu ce veniti?
Oamenii  nu stiu sa ceara. Sau mai bine zis, nu stiu ce sa ceara. Asa orice gloata , pentru 30 de lei de om, vor iesi sa improvizeze un meeting, fara nici macar sa stii pentru ce anume protesteaza. Nu, multumesc. Eu il voi lua pe urmatorul, cand oamenii vor fi impotriva intregii clase politice, fara  sa ii ia apararea unei formatiuni sau alteia, fara colorati rosi sau galbeni/albastru, fara sponsorizari sau amatori de fotbal.

marți, 17 ianuarie 2012

Cetateanul nemultumit: Unistil-ul merge cand vrea el si cum vrea el.

Probabil ca unii nu stiu ce e ala Unistil: e firma care se ocupa de transportul public in comun si detine unele linii de transport din Iasi, una din ele fiind linia 121. Era o perioada cand circulam destul de des pe aceasta linie, iar acest lucru imi strica ziua de dimineata si imi facea viata amara: uneori asteptam in dispecer in statie si jumatate de ora sa vina un autobuz, si cu toate reclamatiile tot nu se rezolva nimic. Cand am scapat de ei (in sensul ca nu mai trebuia sa merg in directia pe care au traseu) am zis aleluia.
Recent am fost nevoita sa iau acelasi autobuz dupa multa pauza. Ce credeti? Aceeasi situatie: stat in statie, pe un frig crancen si inghetat cam 20 de minute. Fetele celor care erau deja acolo si asteptau cand am ajuns eu , spuneau ca timpul de asteptare e mai lung, si asta in conditiile in care autobuzele si tramvaiele RATP vin cam in medie odata la 7-12 minute in timpul zilei. Nu mai zic de cazurile cand legitimatiile pensionarilor si a oamenilor cu handicap nu sunt luate in seama si acestora li se fac procese verbale (nici macar nu le dau posibilitatea sa isi achite drumul normal, ca nu e vina lor ca nu stiu ca primaria nu le acopera transportul cu toate ca au legitimatii), nu mai zic ca nu poti sa iti faci abonament, de multe ori nu ti se da restul la bilet (nu conteaza ca e 10 sau 5 bani, ei au obligatia sa iti dea rest) iar calatorii de multe ori sunt tratati in ultimul hal. Colac peste pupaza, sa vedeti ce raspunsuri dau angajatii Unistil la unele sesizari:
"pt dna Elena ....
Buna seara dna Elena Corbu ! Va citez: "Buna ziua. Ma numesc Elena si sant o persoana cu handicap si beneficiez de legitimatie de transport gratuit" ma tem ca dvs. nu stiti denumirea legitimatiei de care beneficiati , se numeste LEGITIMATIE DE PERSOANA CU DIZABILITATI ! DECI... legitimatia de handicap sau de dizabilitati , ati obtinut-o FRAUDULOS ! DACA NICI MACAR NU STITI denumirea corecta !
Si ,,DA ,, calatorii care scot bilet au prioritate in fatza celor care merg ,,GRATIS ,, e asa de scump pt dvs 1,9 lei ? daca Da , atunci va rugam apelati la serviciile unui taxi :)) "

Acest raspuns a fost dat unei doamne care l-a reclamat pe un sofer care o cunostea ca benificiaza de gratuitate si nu a vrut sa opreasca in statie pentru ca doamna sa urce. Nesimtirea nu are limite in cadrul acestei firme si nimeni nu ia nici un fel de atitudine. Rusine sa va fie Unistil!

vineri, 13 ianuarie 2012

Amintiri despre shioturi.

Toti cat am fost mici ne-am proiectat intenționat sau nu niște modele de ideal din cam tot ce ne înconjoară: job-ul ideal, mașina ideala, casa ideala, familia ideala etc, ferm convinși ca la varsta maturității va fi ceea ce vom face sau ce vom avea. Desigur, familia prezintă o sursa incontestabila de modele pentru cei mici , asa ca nici eu nu am făcut excepție, doar ca de unde am pornit si unde am ajuns e cale lunga plina de influențe externe. Am sa descriu pe cele ce au dus la job-ul actual, cu toate ca idealul meu inițial fusese cel de ... vînzător. :)
Bunica mea lucra vînzător la un magazin din satul in care locuia. Asa ca văzînd-o în fiecare zi exercitîndu-și conștiincioasa munca, aproape ca mi s-a înfiripat o dorința ca sa ii urmez calea, chiar eventual sa ii iau si locul la același magazin. Cel mai mult ma fascinau astea:

miercuri, 4 ianuarie 2012

Despre popi si vrajitoare.

Hai sa zic si eu "La multi ani!" si intru cu totala dedicatie in tema ca in painea calda. In acest post vreau sa dau un raspuns la urmatoarea intrebare: "De ce popii ar trebui sau nu ar trebui judecati pentru inselaciune".
Dupa mine, ar trebui. Asa cum ritualurile "vrajitoarelor" sunt considerate inselaciuni, asa si cele bisericesti..cam in aceeasi categorie se incadreaza. Ambele presupun costuri din partea celui care solicita aceste servicii, fara ca sa fie platit vre-un banut in haznaua statului...doar ca biserica, sa ii zicem, e ceva mai cu obraz si nu iti fura masina si casa....ci iti cere frumos cateva milioane doar. Chiar daca din punctul meu de vedere e aceeasi mancare de peste, din perspectiva social-crestina nu e chiar asa. Cand ceri sa ti se sfinteasca masina, casa, biletul la loto...nu te astepti neaparat la un rezultat...e ca si cum ai inainta o cerere lui doamne doamne sa te aiba in vedere. Prin urmare, lipsa rezultatului nu atrage neaparat la raspundere fetele bisericesti pentru servicii eronate, ca probabil asa a vrut dumnezeu. Diametral opus sta treaba cu vrajitoria. Adic daca tot te risti sa apelezi la necuratu si sa iti vinzi sufletul...macar sa ai rezultate. Din pacate unii isi dau prea tarziu seama ca au fost inselati, acest "prea tarziu" survenind odata cu depistarea lipsei banilor si bunurilor, dar nici odata nu se vor invata minte ca ceea ce isi doresc nu pot fi atinse prin mijloace ireale.
Sa vedem si exemplul concret oferit de dom'soara Zavo: ea a vrut sa moara mam-sa si sa ajunga vedeta la Hollywood...pai cum sa ii ceri lui dumnezeu asa ceva direct, si inca contra cost...daca te mai duci cu astfel de cereri pe la popi te trimit aia de unde ai venit eventual iti vor da niste sfaturi duhovnicesti sau  poate cheama o ambulanta de la nebuni. Asa ca Zavo s-a dus la vrajitoare. Cand s-a vazut fara casa si masina, cu ma-sa in viata si ea inca in Bucuresti, Zavo a inteles ca a fost pacalita. Pacat ca nu a inteles ca nivelul ei de intelegenta e de vina in tot acest calambur, prin urmare, dupa ce si-a recuperat masina s-a dus cu ea la popi sa i-o sfinteasca. Zavo, zavo...nu stii tu ca nu e bine sa slujesti la doi stapani odata?
Zavo e doar un caz mediatizat, dar cati sunt in realitate inselati de astfel de actiuni fie din partea vrajitoarelor, fie din partea bisericii..mai ales a bisericii? Nu avem decat sa ne miram sau sa ii compatimim, ca oricum suport juridic pentru asa ceva nu exista. Daca ar exista cu precadere nu am mai avea slujbe de exorcizare, vindecare, sfintire etc iar acest lucru ar atenta serios la buzunarul sponsorizator de partide politice, deja prea plin al BOR-ului. Deocamdata, eu sustin impozitarea si taxarea activitatilor bisericesti / oculte la toate cele 32% per popa, respectiv vrajitoare. Amin.