miercuri, 17 august 2011

Filmomania

Nu sunt critic de film, dar la cantitatea de filme vazute, pot sa declar sus si tare ca pot sa disting un film bun de unul prost.
Dar nu asta voi dezbate aici.
Sunt sigura ca sunt multi cei ce s-au cam plictisit de vesnicile filme holiwoodiene, printre care si eu.Asa ca am luat imdb-ul la puricat, mai niste recomandari si am ajuns la filmele europene si anume a scandinavilor.
Primul vazut: Let the Right One In  . Film suedez. Drama cu elemente horror. Necesita rabdare pentru a fi vizionat pana la capat. Mai mult impresioneaza modul de redare, contextul si peisajul.Sentimentul de realitate este prezent tot timpul, iar cele cateva interventii fictive te fac sa crezi ca e total posibil. Desigur americanii nu l-au inteles si au vrut o varianta si pentru ei: Let Me In. Cel putin au acelasi scenarist.
Urmatorul, sau mai bine zis urmatoarele: The Girl with the Dragon Tattoo si continuarile The Girl Who Played with Fire  si The Girl Who Kicked the Hornet's Nest.  
Apropo, pe Noomi Rapace o puteti vedea in urmatorul Sherlock Holmes.
 Toate cele trei filme sunt filmate in acelasi an. Tematica e cutremuratoare, violenta si foarte aproape de realitate. Pot sa zic ca ca nu au fost putine momentele cand am simtit fiori si voiam sa sar peste scene, si nu pentru ca ar fi fost plictisitor. Actorii foarte bine alesi, se muleaza perfect pe roluri incat nu ai concepe pe altcineva in locul lor. Elementele surpriza   impresioneaza. Durata destul de mare, cel putin la primul film. Apropo de americani...ei nici aici nu s-au prea descurcat cu filmul, de aia anul asta se face un remake holiwoodian. Probabil mai "thriller" decat originalul.
Pentru mai romantici recomand   Worlds Apart (To verdener - denumirea originala). Vizionare placuta !





luni, 15 august 2011

Cetateanul nemultumit: Sanatate 2

Inchipuiti-va urmatorul scenariu: o batrana merge cu reteta scrisa de medicul de familie la farmacie de unde isi procura medicamentele necesare pentru insuficienta cardiaca. O parte din medicamente sunt compensate prin urmare batrana plateste o parte din bani, restul urmand a fi livrati catre farmacia respectiva de CAS din orasul respectiv. Doar ca odata ajunsa la CAS, reteta, pe langa medicamentele necesare insuficientei cardiace mai contine si un medicament pentru potenta pentru barbati. Acum intrebare: la ce i-ar folosi acest medicament batranei? La nimic. I-a folosit cuiva pe drumul intre farmacie si CAS sa mai incaseze in jur de 450 de roni din banii publici care de fapt ar trebui folositi la tratarea pacientilor. Si uite asa mai apare o fruda. Noroc ca acestia din urma mai fac cate o prostie cat lumea de mare de genul celeia descrise mai sus si se mai sesizeaza careva. Acesta nu este primul si nici ultimul caz de genul. Fraude in sistemul de sanatate sunt doldora. Imbogatitii pe spinarile noastre sunt foarte multi si misuna sub nasul nostru in fiecare zi in masini scumpe sau ne zambesc prietenos de dupa tejgheaua farmaciilor. Trist este ca si noi , involuntar, ii ajutam. In majoritatea cazurilor, nu avem ce face. Dar in acest caz este o solutie, poate usor banala dar descurajatoare: cereti medicului de familie sa "zet-uiasca" restul spatiului ramas liber pe reteta in cazul in care vi s-a eliberat una. Macar atat.

http://stiri.rol.ro/farmacii-din-capitala-suspectate-de-fraudarea-sistemului-sanitar-cu-noua-miliarde-de-lei-vechi-723259.html

miercuri, 3 august 2011

Cetateanul nemultumit: Si cu uleiul ce fac?

Mai pan acu cativa ani, aveam un obicei prost de a arunca uleiul rezidual in canalizare, practica destul de frecventa prin bucatariile romanesti. Pana mi-am dat eu seama ca mama mea de fapt il colecta si il depozita in niste borcane, am mai vazut un documentar la tv cum ca acesta polueaza cam un milion de litri de apa, la un litru de ulei varsat aiurea pe canal.
De atunci, cetatean eco ce ma doream a fi, am inceput si eu sa colectez rezidul de ulei in borcane. Doar ca la un moment dat, cand aveam cam vre-o 5 borcanele de un litru pline cu ulei in balcon, a aparut intrebarea: si cu uleiul ce fac?
Am dat un search pe google: centre de colectare a uleiului folosit. Daca prin Bucuresti am descoperit cel putin un centru (si parca prin Resita mai era unu) in restul tarii canci. Singura solutie ar fi sa adun timp de un an uleiul, iar cand am destul sa imi fac curaj, sa urc in tren pana in capitala sa duc uleiul....Cam sofisticata cale. Dar ce sa fac? Poate sa ii scriu o scrisoare domnului primar Nichita? Sunt sigura ca scrisoarea mea va ajunge prin vre-un sertar secretarial si cam atat. Poate cineva sa imi spuna unde pot sa trimit o cerere sau eventual unde sa merg? Dar cand imi amintesc ce viteza de finalizare au proiectele incepute de primar mai ca imi vine sa cred ca nu apuc in viata asta sa vad si eu un centru de colectare in Iasi. Apoi mi-am mai amintit de o persoana "verde" Cernea Remus. Dumnealui pe unde e? Ce face? Sau s-a pus pe hibernat pana la urmatoarele alegeri?
Pana una alta, am sa incerc sa trimit niste scrisori , emailuri si sa imi imbogatesc colectia de borcane cu ulei din balcon..pote imi iau o cisterna pana la urma.


Felina a crescut si mai mult...admira orasul de la inaltime

luni, 1 august 2011

Recomandari: Oriental sweets

Inca cand eram la studenta la facultate in anul 3 sau 4, mama descoperise prin Balti (orasul meu natal) o cofetarie unde faceau niste prajiturele mici cu multa nuca, arahide sau fistic insiropate. Cei drept un pic cam scumpre pentru orasul meu dar lumea facea coda pentru macar si 200 de grame de prajiturele care se numeau "Dulciuri Orientale".
Incredibil dar adevarat, in weekendul asta am avut marea surpriza sa descopar o patiserie, undeva pe Anastasie Panu intre Moldova Mall si sediu Orange. Inauntru parca intrasem in raiul prajiturelor care mai de care, toate orientale, pana si bucatarul si vanzatorul nu erau romani. "Cuib de privighetoare", "Borma Fistic" si traditionala "Baclava" te lasa cu gura apa. Daca sunteti amatori de dulciuri si vreti sa incercati ceva diferit treceti pe acolo..nu o sa regretati!

http://www.facebook.com/dulciuriorientale