sâmbătă, 30 iulie 2011

Cetateanul nemultumit: Sanatatea

Am abia un an de cand am devenit cetatean al acestei frumoase si splendide tari Romania, si nu am inca un an de cand am buletin de Iasi. Dar deja , incet incet, ajung la stadiul numit "Cetatean Nemultumit". Desigur micile nemultumiri legate de aspecte cotidiene ne invadeaza pe fiecare in parte. O parte din noi le ignora, uita si isi vad fericiti in continuare de viata de cetatean, altii in schimb stau si le aduna pe toate, tin in ei si pana la urma rabufnesc descarcandu-se pe altii din jur sau scriind in bloguri. Cam pe aici sunt eu acum. Ma gandesc ca daca bag aici cam tot ce ma nemultumeste adun o caruta de nemultumiri cu care chiar nu stiu ce o sa fac dupa, dar poate cumva ma vor ajuta sa iau o decizie intr-un moment crucial.
Am sa incept cu un episod legat de sanatate.
La inceputul anului, constransa de anumite circumstante, mi-am deschis un PFA. Toate bune si frumoase pana in momentul in care m-am vazut nevoita sa stau pe la cozi pentru contracte la pensii, sanatate, finante etc. Toate ok..doar ca la sanatate m-au pus sa le aduc tot felul de dovezi cum ca am fost asigurat continuu pentru ultimiii 5 ani! Mai mare tampenie ca asta nu am vazut! De ce nu verifica daca am beneficiat de serviciile medicale in aceasta perioada? De ce acum daca tot imi platesc lunar asigurarea de sanatate, cand ma duc la un control medical sau sa fac niste analize tot trebuie sa platesc? Asta ar fi jumatatea de pahar.
M-am programat la medicul de familie pentru o consultatie, si fiinda nu puteam sa merg decat la 9 dimineata a trebuit sa ma programez cam cu o saptamana inainte pentru ca toate zilele pana atunci aveau ora 9 dimineata deja ocupata. Ajung in ziua cu pricina , cand punctuala merg la ora 9 fix la cabinet. Ajung acolo si ...surpriza: medicul de familie era deja ocupat cu 2 doamne cu odrasle. Ii zic asistentei: stiti am programare la ora 9 fix. Imi raspunde milos parca incercand sa ma impresioneze: "Stiti, sunt copii mici si au prioritate, va rugam sa asteptati ca nu dureaza mult."
Bine, dar nu copiii aia mici au venit pe ne pus in masa...erau cu mamele lor care ar fi trebuit sa isi faca programare daca nu era urgent. Am zis ca nu e bai daca ajung cu jumate de ora mai tarziu la servici. Am luat loc in sala de asteptare cand la un moment data intra o tanara care e salutata de asistenta care o intreaba daca i-a mai trecut raceala. Tanara, aparent ok, ii raspunde pe un ton molesitor ca nu si ia un loc. In sala mai intra o doamna mai in varsta care parea nerabdatoare si dumneaei sa vada medicul. Se face deja 9 jumatate, madamele cu bebelusi nu mai ies din cabinet. In sala de asteptare se simte deja incomoditatea pacientilor programati, deranjati de intarziere. Doamna in varsta incearca sa intre in vorba cu tanara:"Dumeata la ce ora intri?". Tinara:"La 9 trebuia". Doamna:"Pai ai sa intri tu dupa ce ies copii si dupa am sa intru eu"."Ba nu , intrati dumneavoastra prima" raspunde tanara, iar madama in varsta afiseaza o mutra de multumire. Se bucura la varsta inaintata de respectul pe care crede ea ca i s-ar cuveni. Acum stau si ma intreb..cate programari la ora 9 are medicul de familie? Cati pacienti are in total? Cum se poate asa ceva? Pe cine sa dai vina?La ce bun mai platesc asigurare de sanatate? Ca sa se trateze pensionarii a coror pensie tot eu le-o platesc? Si pe mine cina ma mai trateaza? Nu ii poti invinui pe aia cu urgente (cu toate ca mi se pare normal sa mergi la urgente nu la medicul de familie peste programati cand ai o "urgenta"). Cred ca raspunsul evident e : sistemul e de vina. Dar cine e sistemul?